Versace

Modet är något som konstant förändras. Om vi kollar tillbaka på hur människor klädde sig på 70-talet och jämför med idag så skulle vi märka en mängd olikheter. Något som bidrar till förändringen av modet är de stora modehusen Chanel, Gucci och Prada. Även Versace, som jag i denna text ska berätta mer om, har varit av stor betydelse för modet.

Gianni Versace

Det går inte att berätta om modehuset Versace utan att nämna dess grundare, Gianni Versace. Versace var en modeskapare som föddes år 1946 i Reggio di Calabria, Kalabrien, Italien. Han flyttade år 1972 till Milano för att börja jobba som modedesigner, och sex år senare visade han upp sin första klädkollektion i sitt egna namn. 1978 var även året då han grundade det inflytelserika modehuset Versace. Gianni Versace fick mycket beröm och utmärkelser under sin karriär. Den första utmärkelsen, som var för bästa modeskapare, fick han år 1982 för sin vinterkollektion 1982/1983. Versace designade även kläder för artister och scenföreställningar. Några av föreställningarna han designade kostymer åt var baletten Josephslegende och operan Don Pasquale åt balettkompaniet La Scala Theatre Ballet i Milano, samt bland annat föreställningarna Dionysos, Malraux ou la Métamorphoses des Dieux och the Ballet du XXme Siècle för det schweiziska balettkompaniet Béjart Ballet. 1997 blev Versace ihjälskjuten av seriemördaren Andrew Cunanan utanför sitt hem i Florida. Han blev 50 år gammal.

Modehuset Versace

Giannis syster Donatella Versace är precis som sin bror en modeskapare och efter hans död var det hon som fick ärva företaget Versace tillsammans med sin dotter Allegra Versace och hans bror Santo Versace. Modehuset, som har sitt huvudsäte i Milano, blev år 2018 uppköpt av Michael Kors för 2,12 miljarder dollar. Familjen Versace är nu aktieägare i Capri Holdings, vilket är Versaces moderbolag. Versace har 157 affärer världen över där de säljer bland annat kläder, skor och väskor. Är du ute efter en Versace parfym hittar du även det i deras affärer, men det finns också såklart att köpa på andra ställen, som kanske är mer lättåtkomliga.

The Assassination of Gianni Versace

År 2016 släppte antologiserien American Crime Story sin första säsong – The People v. O. J. Simpson. Säsongen blev en stor succé och kammade hem hela nio Emmy Awards. Säsong två, som släpptes 2018, heter The Assassination of Gianni Versace och handlar, precis som namnet förtäljer, om mordet på Gianni Versace. Bland regissörerna för både säsong ett och två har vi Ryan Murphy, som även har var varit regissör på tv-serierna Glee, American Horror Story och Ratched. Rollen som Gianni Versace spelas av den venezuleanska skådespelaren Édgar Ramírez. Ramirez har tidigare medverkat i bland annat tv-serien The Undoing och filmerna Zero Dark Thirty och Gold. Seriemördaren Andrew Cunanan spelas av Darren Criss som även har medverkat i tv-serierna Glee och Hollywood. Donatella spelas av Penélope Cruz och Giannis partner, Antonio D’Amico, spelas av Ricky Martin. Serien fick flest nomineringar på Emmygalan år 2018 med nio stycken och lyckades sedan vinna tre av dem.