Mode och kroppsideal

Genom tiderna har det alltid gått olika kroppsideal; under 1700-talet var det mulliga och runda kroppstyper som gällde, under sekelskiftet 1800/1900 skulle midjorna vara så smala att kvinnorna ibland slutade andas på grund av de åtstramande korsetterna, på 20-talet skulle kvinnokroppen vara rak och platt, under 50-talet var det kurviga damer – och så det berömda 90-talet med stora silikonbröst med runda bröstimplantat.

Idag har det återigen gått tillbaka lite och det naturliga är igen på frammarsch. Men kvinnor opererar fortfarande sina bröst och i och med att det naturliga är trendigt igen så försöker man också tillverka bröstimplantat med en ännu mer naturlig form och touch.

Vilka bröstimplantat gäller för dagens kroppsideal?

Om du bestämt dig för att operera dina bröst och funderar på vilka bröstimplantat du kan välja så ska vi ge dig en liten genomgång. Bröstimplantat finns idag som runda, ovala eller droppformade, prefabricerad form och med silikon eller koksaltlösning som sprutas in i tomma implantat som först läggs in.

Runda implantat har varit den vanligaste typen och många menar också att de är säkrare än droppformade eftersom droppformade kan röra på sig i fickan som implantaten placeras i under muskeln. Om de rör sig kan den droppformade formen förflyttas, vilket ger konstigt formade bröst. Detta speciellt innan hela läkningsprocessen är klar. Det är naturligtvis relativt ovanligt men risken finns.

Tillverkare som Motiva har på många sätt revolutionerat marknaden för bröstimplantat så utvecklingen har gått stadigt framåt. Något för dig som kanske har gamla implantat och vill förnya dina bröst efter dagens krav och ideal.

Stå emot kroppsidealen

När kroppsidealen är långt ifrån ens egen kropps utseende och när ens egen kroppsbild blir skev så är det viktigt att kunna se sig själv med acceptans. Bara för att dagens kroppsideal är på ett visst sätt så ska du veta att det bara är flyktigt. Som i allt går det trender och sannolikheten är stor att just din kroppsform snart kommer att vara på modet. Vem trodde till exempel att det naturliga utseendet skulle vara på tapeten igen efter de många åren av trådsmala modeller och retuscheringar på Photoshop? Idag är det vanligt med bristningar synliga på foton, äldre modeller tas in för att också visa kläder, kurviga kvinnor har sin plats – ja, även transpersoner spelar en viktig roll.

Sociala medier och kroppsidealen

Det är viktigt att inte utelämna, när man skriver om mode och kroppsideal, att sociala medier numera har en enorm påverkan på framför allt kvinnors syn på sig själva. Snygga foton läggs ständigt upp av influencers och det är lätt att man mår dåligt bara för att man inte ser ut som dem. Älska dig själv för den du är, och gör du justeringar på din kropp; gör dem för din skull!