De första modeskaparna

Tusentals hoppfulla designers kämpar varje dag för att sätta sitt namn på kartan, men endast en handfull går till historien. Det som särskiljer en riktigt stor modeskapare är hans eller hennes förmåga att vara visionär, sätta nya trender och ha en karaktäristisk och unik stil. Om människor på momangen kan identifiera kläder som dina vet du att du har lyckats hitta din form.

Medan mode som fenomen i princip alltid har existerat har det varit en helt annan sak med modeskapare. Fram tills på 1800-talet fanns det mycket skickliga skräddare och sömmerskor som arbetade för aristokratin och kungligheterna, men de skapade kläder helt efter sina klienters vilja och var ofta mycket bundna till dem. Att ha en skicklig couturière var guld värt, och var lika viktigt som att ha en duktig kock eller guvernant i sin stab.

Den förste modedesignern

På 1800-talet kom engelsmannen Charles Frederick Worth att ändra radikalt på den här traditionen genom att öppna ett eget modehus i Paris. Istället för att gå till kunderna kom nu kunderna till honom, och som gammal textilhandlare hade han stor kunskap om vad som passade ihop med vad och vilka tyger som var lämpliga för vilka sammanhang. Han började ge råd åt kvinnorna i samhällets övre skick, och snart designade han klänningar åt socitets-damer och drottningar. Worth var också först med att hålla i regelrätta modeshower och anställde mannekänger för att visa upp sina skapelser. Den allra första att visa hans kläder under en visning var Worths egen hustru som därmed gick till historien som världens första modell.

Worth banande väg för andra skickliga designers och även om dessa tidiga modeskapare nästan uteslutande sysslade med det som idag kallas haute couture var det ett annat, brittiskt modehus i Paris som gjorde något banbrytande. Eftersom många aristokrater tyckte om att resa, idrotta och att festa behövde de kläder som tillät större rörelsefrihet och det här nappade en skräddare vid namn John Redfern på mot slutet av 1800-talet. I stället för korsetter och krinoliner introducerade Redfern mjukare textiler och linjer som satt löst och behagligt och gjorde det möjligt för kvinnor att gå på promenader och spela tennis. Kläderna blev enormt populära och influerade modet under en stor del av 1900-talets första hälft. Det var fortfarande kläder för samhällets övre skick, men det var början på ett mer praktiskt mode som idag skulle beskrivas som sporty chic.